HMV Nederland

concept programma 90 jaar TT in Rolde

Concept

Jubileum Programma 1e Start van de TT in Rolde

(11 juli 1925 / 11 juli 2015).

 

“Het is 14.30 uur in de namiddag van zaterdag van 11 juli 1925, en het is een schitterende zomerdag. De notabelen zijn met heel wat volk uitgelopen om de start van de eerste motorwegrace achter de molen, bij de Brink van Rolde te aanschouwen.

De in het zonlicht flikkerende, brullende en grommende ijzeren paarden staan ordelijk in rijen opgesteld. Wachtend op het signaal van de start worden ze in bedwang gehouden door mannen met stalen zenuwen, gehuld in bruin en zwart leren jassen. De geur van verbrande Caltex motorolie verspreid zich tussen de menigte als een welriekend parfum.

Dan wordt door de commissaris van den Koningin het startsein gegeven en 27 heroïsche helden schieten als kanonskogels donderend en brullend weg, de menigte achterlatend in een wolk van rook en zand die doet denken aan een zandstorm in de Sahara.”

Geschieden werd geschreven met deze eerste Dutch Tourist Tropy op de wegendriehoek Rolde, Borger, Schoonloo.

 

“Op zaterdag 11 juli 1925 verschenen op de Brink in Rolde 27 renners aan de start voor de eerste TT welke voerde over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer. Het parcours verliep niet over een glad gestreken circuit, maar over klinker- en zandwegen tussen Rolde – Borger – Schoonloo – Grolloo – Rolde. Uiteindelijk wisten vijf coureurs de finish te halen. Arie Wuring (BSA) was de enige die in de kwartliter-klasse de eindstreep haalde, in de 350 cc kwamen er drie aan de meet, waarvan Hajo Biezo op een New Imperial de snelste was. In de 500 cc-klasse wist Piet van Wijngaarden, met een gemiddelde van 91,4 km/u de wedstrijd te winnen. De snelste raceronde kwam op naam van Bertus van Hamersveld( de grootvader van de tweelingbroers Tim & Tom Coronel) met een ronde van 104,0 km/per uur.”

 

Organisatie van het 90- jarige jubileumprogramma 1ste TT Start in Rolde:

·         Rol-on Motor Toerclub Rolde;

·         Rolder Historisch Gezelschap (RHG);

·         Oranje vereniging van Rolde (OVVR);

·         Rolder Activiteiten Stichting (RAS);

·         Ondernemersvereniging Rolde (OVR);

·         PLUK organiseert.

 

 

 

Aanleiding: Het is zaterdagmiddag 11 juli 2015 om 14.30 uur precies 90 jaar geleden dat de eerste TT in Rolde van Start ging.

Zaterdag 11 juli vindt het jubileumprogramma plaats, het programma is uit de volgende programma onderdelen opgebouwd: (onder voorbehoud van wijzigingen).

10.00 uur tot 22.00 uur   -Een expositie in de etalages van de MKB-Rolde over de 1ste                                                                                         TT in Rolde en de uitvoering van de historische TT  in Rolde ter gelegenheid van bet 800-jarig bestaan van Rolde in 1987;

10.00 uur tot 22.00 uur   -Diverse doe- en kijkprogramma’s op en rondom het evenemententerrein;

10.00 uur tot 22.00 uur   -Gethematiseerde (Route 66) Horeca/Kermis;

10.00 uur tot 14.00 uur   -Motorkeuringen/presentaties, Veilingen voor Riders for Health van motor items;

14.30 uur   -Start van de Historische Motor TT Parade Rolde vanaf de Brink;

Het 1ste stratencircuit van de TT wordt in 2 rondes verreden van Rolde – Borger – Schoonloo – Grolloo – Rolde (2 x plm. 30 km.)

17.00 uur   – Binnenkomst/Defilé van de Historische Motor TT Parade aan de Brink;

18.00 uur tot 19.00 uur   – Meet en Greet met de motorcoureurs;

19.00 uur    -Uitzwaai moment Historische Motoren;

22.00 uur    -Einde Dagprogramma.