HMV Nederland

Oude tijden herleven in Wemeldinge

Onderstaand verslag was geplaatst in het huis aan huis blad “De Bevelander”. De bijbehorende foto kan hier niet geplaatst worden.

De oude tijden herleven al op het moment dat ik het parkeerterrein bij de Classic Races in Wemeldinge wil oprijden. Voordat ik door mag laat de vrijwilliger een rits klassieke motoren uit vervlogen decennia voorgaan. Weemoed komt in me op. Daar zit ik dan in mijn Picanto, waar is mijn prachtige Bol d’Or gebleven?

Door: John de Kok

Herinneringen uit wat onbe­zorgde jaren lijken komen in me op bij het zien en vooral het horen van al die mag­nifieke tweewielers. Voor de motorliefhebber zijn de Classic Races om van te smullen, maar ook als je minder met motoren hebt kan het een relaxt en nostal­gisch dagje zijn. Het gaat om het zien, het horen en als het ware het voelen van de klas­sieke motoren.

De ritjes rond het Kanaalcircuit van Wemeldinge gaan weliswaar in een tempo dat de mooi weer rijder liever niet rijdt, maar het is meer een show dan een wedstrijd. Er wordt in negen klassen gereden. De klasse met de oudste motoren is de Pré 50 klasse. De deelnemende motoren dateren van 1934 tot 1950. De jongste motoren vinden we terug bij de 50 cc klasse, tot en met bouwjaar 1972.

Je kan perfect zien welke motor voorbij komt, want in het programmaboekje staan keurig de startnummers, de daarbij behorende bestuur­der, het merk en het bouw­jaar van de motor.

 

Geronk en gepruttel

Het geronk en gepruttel is niet van de lucht als de deelnemers hun klassieke motoren door de bochten gooien. Sommige mensen liggen heerlijk in het lan­ge gras op de dijk van het schouwspel te genieten. Vaak een drankje of hapje bij de hand, want ook hier is

aan gedacht. Achter de kas­sa’s zijn de Classic Races so­wieso een open gebeuren. Je loopt zo het rennerskwartier op en krijgt de kans om een praatje met de coureurs te maken, deze geven maar al te graag een gepassioneerde uitleg over hun motor. Ondertussen stelt de vol­gende klasse zich op voor de start. Het wordt een klassie­ke duwstart. Dat is dan weer even terug in de tijd.

 

Relaxt en Nostalgisch

Heerlijk. Verstand van mo­toren heb ik niet, maar ik heb wel een relaxt en nos­talgisch dagje gehad tijdens de Classic Races in Wemeldinge.